Hur kan jag förbättra min öppna spis med insats eller kassett?

Att njuta av en öppen spis och eld är mysigt, men det kan vara riskabelt att lämna en eld obevakad på grund av sprakade glöd. För en säkrare och mer ekonomisk lösning kan du installera en insats eller kassett i din öppna spis. Det ger inte bara trygghet utan också möjligheten att värma ditt hem vid eventuella strömavbrott.

Fördelar med insats/kassett

  • Ekonomiskt fördelaktigt: Med en modern insats kan du uppnå en verkningsgrad på ca 80%, jämfört med endast 10-15% med en öppen spis. Det innebär att du får ut mer värme från varje kubikmeter ved och sparar pengar i längden. Eldar du en kubikmeter ved i din öppna spis får du ca 200 kWh tillskott till husvärmen. Då måste du komma ihåg att stänga spjället när du eldat klart. Annars får du i stort sett 0 kWh. Med en ny modern insats får du 1000 –1300 kWh av en kubikmeter ved och börjar då verkligen spara pengar.
  • Val av insats/kassett: Genom att fotografera och mäta upp din öppna spis så kan vi på Åkersberga Vedspisar enkelt rekommendera den bästa insatsen eller kassetten för din specifika situation. I vissa fall kan det behövas en mindre ombyggnad för att säkerställa en perfekt passform.
  • Rökkanal: För att säkerställa optimal funktion av den nyinstallerade insatsen är det viktigt att ta hänsyn till rökkanalens dimensioner. Eventuella justeringar kan krävas för att säkerställa drag i skorstenen, det görs enkelt med en rökgasslang i skorstenen. För att skydda skorstenen mot nederbörd så rekommenderar vi ett regnskydd på skorstenstoppen.

Planering och installation

Offert och hembesök

  • Offertanförande: Efter att ha erhållit din förfrågan med foton och mått, tar v oss tid att noggrant utarbeta en detaljerad offert som passar dina behov och budget. Vi strävar efter att erbjuda transparanta priser utan dolda kostnader.
  • Hembesök och konsultation: Skulle du efter första offert fortsatt vara intresserad och vi anser att det behövs så bokar vi ett personligt hembesök för att säkerställa alla aspekter i projektet. Under hembesöket kommer våra erfarna tekniker att noggrant undersöka din öppna spis och rökkanal för att identifiera särskilda behov eller utmaningar. Vi lyssnar också till dina önskemål och ger en professionell rådgivning för att säkerställa att resultat som motsvarar dina förväntningar.
  • Tillstånd och planering: Vid behov hjälper vi dig att skaffa nödvändiga tillstånd från din hemkommun och ser till att alla juridiska krav uppfylls. Vi tar även hand om planeringen av installationen ser till att arbetet utförs enligt högsta standard och säkerhetskrav, det genom att använda våra egna anställda montörer/installatörer.
  • Montering: Våra professionella egna anställda montörer med erfarenhet av ombyggnad av öppna spisar säkerställer en smidig installation. Arbetskostnaden kan också reduceras med 30% om du kan ta del av ROT-avdraget.

Miljöfördelar

  • Bättre för miljön: Genom att byta till en modern insats eller kassett minskar du partikelutsläppen med upp till 90% och minskar även vedförbrukningen dramatiskt, vilket är en betydande miljövinst.

Kolla in på vår inspirationssida där du kan se olika före och efter bilder.

Kontakt / offertförfrågan

Har du frågor eller undrar du om priser? Ring oss på 08 540 205 45. Du kan även använda kontaktformuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart vi kan!

    I samband med att du skickar vårt kontaktformulär godkänner du att vi hanterar dina uppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.