Optimal eldning med en modern braskamin

Att elda effektivt och miljövänligt i din moderna braskamin är avgörande för att minimera utsläpp och maximera värmen. Vi presenterar här en steg-för-steg guide för att uppnå bästa resultat, samtidigt som du främjar både miljön och din plånbok.

Topp-Tändning: En miljövänlig metod

För att halvera utsläppen av partiklar från skorstenen och optimera vedens effektivitet är topptändning det ultimata knepet. Innan du börjar, läs noggrant igenom din kaminprodukts specifika instruktioner för bästa resultat.

Förberedelse i tre steg:

  1. Bygg rätt grund: Använd större vedträns som korsas i botten av braskaminen, placera finare upptändningsved över och avsluta med 2-3 tändkuddar på toppen. Viktigt är att använda torr ved för optimal prestanda och minska utsläppen. Tips är att inte snåla med veden, ordentligt med ved ger en stor låga och minskar risken för inrökning.
  2. Topp-tändningsteknik: Topp-tändning är inte bara miljövänligt utan också effektivitet för snabbare uppvärmning och bättre drag i skorstenen. Använd tändkuddar för en snabb och rökfri tändning.
  3. Säkerställ lufttillförsel:  Förhindra minskat drag genom att säkerställa tillräcklig lufttillförsel. Öppna samtliga spjäll och håll luckan på glänt i några minuter tills dess att alla vedträn brinner för att säkerställa en jämn och effektiv förbränning. Det kan skilja sig åt mellan olika braskaminer, vissa tänder man med stängd lucka och vissa med luckan på glänt. Många moderna braskaminer har en funktion som gör att det går att tända med stängd lucka. Säkerställ att du läst instruktionerna som medföljer din braskamin innan påbörjad eldning.
  4. Ytterligare ilägg: När det är dags att lägga i mer ved så är det viktigt att det bara sker när vid glödbädd och ej när det brinner, man öppnar  luckan väldigt försiktigt.  Lätta på luckan för att lätta på trycket och öppna sedan försiktigt. Vid ytterligare ilägg så används något mindre ved, 1-2 större vedklabbar.

Fördelar med korrekt eldning:

  • Miljövänligt: Minska sot- och partikelutsläpp för en renare miljö och bättre luftkvalitet.
  • Klimatvänligt: Vedeldning är förnybar och minskar klimatpåverkan jämfört med fossila bränslen.
  • Effektivt och ekonomiskt: Rätt eldning minskar underhållskostnader, rena glas och minskar risken för skorstensbrand.

Genom att följa dessa steg kan du inte bara njuta av en varm och mysig atmosfär, utan också göra din del för en mer hållbar framtid. Vid eventuella problem, kontakta Åkersberga Vedspisar eller en sotare för ytterligare rådgivning och support.

Njut av din braskamin med korrekt eldning i en miljövänlig, ren och mysig miljö!

Kontakt / offertförfrågan

Har du frågor eller undrar du om priser? Ring oss på 08 540 205 45. Du kan även använda kontaktformuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart vi kan!

    I samband med att du skickar vårt kontaktformulär godkänner du att vi hanterar dina uppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.