Tidpunkt för vedhuggning

Om du planerar att elda i din braskamin är det viktigt att välja rätt tidpunkt för att hugga ved. Den optimala tiden för det är när stammen är som torrast, det vill säga innan löven spricker i april eller maj. Under våren är luften oftast torrare, vilket främjar torkningen av veden under sommaren. Du kan givetvis även hugga din ved under hösten, men veden skall då inte användas förrän nästa eldsäsong. Fäller du lövträd så låt gärna löven sitta kvar någon månad. Då drar löven ut mycket fukt ur trädet.

Vedlängd och klyvning för braskaminer

De flesta braskaminer klarar vedlängder på mellan 25-30 cm. Mät din kamin och såga dina vedkubbar något kortare för att säkerställa att de får plats i braskaminen. Den bästa tiden för klyvning av ved är mellan februari och april. Klyvningen bör göras nära trädfällningen för att underlätta torkning av veden.

Sommarlagring och torktid för ved

Under sommarmånaderna är det rekommenderat att lägga ut ved på pallar för att undvika direkt kontakt med mark. Ved kan lagras utomhus under sommaren, men det är fördelaktigt att täcka den för att skydda mot regn. För att få bästa kvalitet på veden bör den torka minst över sommaren, men åtta månaders torknings rekommenderas av många. Luftighet vid lagringen och storleken på vedklabbarna påverkar torktiden.

Fukthalt och vinterlagring av ved för kaminer

En optimal fukthalt på torr ved är 15-20%. Tips är att köpa en fuktmätare och testa. Är veden tillräckligt torr så kan du testa att slå två vedträn mot varandra. Om det ger ett hårt klangljud är veden tillräckligt torr. För vinterlagring av ved för braskaminer så är det viktigt att undvika direktkontakt med marken och skydda veden från regn. Att täcka hela vedstapeln med en presenning bör undvikas för att inte få en fuktsamling.

Miljö och ekonomiska fördelar med braskaminer

Att elda med ved i en braskamin är ett miljövänligt alternativ för att uppvärmning, och detta gäller inte bara för en braskamin i Stockholm, det gäller för hela Sverige. Moderna braskaminer är effektiva och ger minimala utsläpp av miljöskadliga ämnen vid korrekt eldning. Se avsnittet elda rätt. Ved är dessutom en förnybar resurs som inte bidrar till växthuseffekten. Ur en ekonomisk synvinkel kan en braskamin ge en betydande energibesparing, beroende på typen av primär uppvärmning och elpriset.

En kamin som eldas med 14 kilo ved per dag ger ett energitillskott på ca 47 kWh per dygn. Räknat på 150 dagar oktober till mars blir det 7000 kWh, en besparing på hela 10 000 kronor. Att tänka på är att inte elda mer än ca 3 kg ved per timme. Detta för att inte riskera skador på kamin eller skorsten. Med rätt hantering av ved tillsammans med en effektiv braskamin kan du spara pengar och se miljömässiga fördelar.

Sänk elräkningen med braskaminen!

Kontakt / offertförfrågan

Har du frågor eller undrar du om priser? Ring oss på 08 540 205 45. Du kan även använda kontaktformuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart vi kan!

    I samband med att du skickar vårt kontaktformulär godkänner du att vi hanterar dina uppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.